вОдОм је пројекат отпочет 2015. и подразумева исијавање уметности на реке Саву и Дунав, на исту воду које се спојила и улила једна у другу на ушћу, са циљем новог европског повезивања и помирења и молбе природи и води да муду милостиве.

САВА И ДУНАВ УМЕТНИЦИ НАЗОВИТЕ НАС ДА ИСИЈАВАМО!

vOdOm (wAtEr) is project that started in 2015. and it is projecting art on rivers Sava and Danube, on the same water that overflowed one to another with goal of new Europe connecting, making peace and praying to nature and water to never again make flood.

SAVA AND DANUBE ARTISTS CALL US TO SHINE!

2015. смо пројектовали Травелере и наш фест на Саву, а људи из нашег Ослобађање 2015 партнера, Мацура музеума, су  пројектовали Љубомира Мицића и њихову авангарду на Дунав.

Све памти. И земља и камен и вода памте и лоше и добро. На нама је да одлучимо шта  да призивамо. Људи окупљени око идеје Ослобађања су прошетали постаменте са владарима који су сад на Дому културе да би призвали добро. Владари су постављени на дому у распореду који промовише помирење Европе по слогану фестивала „мир источних и западних,левих и десних и човека и природе“. На Забрешком граду смо трговали са западом и створили модерну Србију и ту се у протеклим деценијама шалило на Ивањдан, на тему да једни славе верски а други борачки празник. Током фестивала Ослобађање 2014  наш комшија Шипетић, је мењајући кров  капетаније на Сави, у време постављања постамената пронашао ђуле из Првог рата.У нашој колекцији је књига Арчибалда Рајса коју је потписао у години своје смрти, која описује гранатирање у Првом рату, слетање можда баш тог ђулета које памти жељу за лошим. Ђуле је било тамо сто година.Да ли је оно испало због нас током постављања постамената Хабзбурга , Крађорђевића и Обреновића? Тамо где је ђуле било сада је пројектор који пројектује фест, уметност и нас на Саву. Исто се 4.7. дешава и на Дунаву у Мацура музеју јер је вОдОм пројекат, идеја да  народи који су некада ратовали пројектовањем уметности на Дунав и Саву започну нешто ново и да кроз уметност остваре конекцију са другима и природом. Наша жеља је да уместо ране и доказа лоших односа пожелимо добро и исијавамо добро да би умилостивили природу да се више не деси ни рат ни природна непогода.